Історії про хуліганів, які сипали цукор у бензобак, ходять серед водіїв десятиліттями. На парковках попереджали: мовляв, машина заглухне, а двигун доведеться міняти. Проте практика та наука показують інше.
Полтавський автомеханік з 20-річним досвідом, Сергій П., пояснив SUV News, що цукор у паливі не розчиняється. Навіть у літрі бензину жоден кристал не стане рідиною. Він осідає на дні бака, наче пісок у склянці з водою. Якщо там накопичується волога, цукор утворює липкий сироп, який здатен потрапити в систему, але серйозних збоїв не викликає.
У більшості випадків він осідає у паливному фільтрі. Найгірший сценарій – забруднення елемента та втрата потужності під час руху. Водієві доведеться замінити фільтр, та на цьому проблема закінчується. За словами експерта, зламаних моторів через цукор він не бачив жодного разу.
Додатковий захист мають і сучасні авто. Майже всі моделі оснащені замком лючка та зворотним клапаном у горловині. Це означає, що підсипати будь-яку речовину у бак практично неможливо.
Автожурналіст із США Джон Мартін у своїй колонці для Car and Driver теж називає цукрову атаку «міфом, який живе довше за карбюраторні мотори». Він наголошує, що шкода від солі на кузові взимку набагато реальніша, ніж від жмені цукру в бензобаку.
Тож старі страшилки можна залишити у гаражних розмовах. У реальному житті цукор у баку – лише неприємна дрібниця, а не вирок для автомобіля.
Дізнайтеся, які кросовери на вторинному ринку найчастіше розчаровують власників. ТОП-5 моделей з типічними поломками —…
Обираєте вживане авто й боїтеся корозії? Ми зібрали ТОП-10 моделей, які вважаються найстійкішими до іржі…
Деякі популярні вживані авто здатні виснажити гаманець нескінченними поломками. Розповідаємо про 5 моделей, які експерти…
Листопад 2025 року став переломним для українського ринку нових легкових авто. Вперше за багато років…
У грудні 2025 року Кіберполіція та ГСЦ МВС попереджають українців про небезпечні схеми з фальшивими…
ОТК для комерційних легкових авто в Україні у 2025 році: хто зобов’язаний проходити техконтроль, як…