Лікар назвав водіям алкогольні напої, які найдовше тримають перегар
Як відомо, керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння в Україні під суворою забороною і карається штрафом від 17 000 гривень з позбавленням прав на строк від 1 року. Незважаючи на це, багато автомобілістів продовжують сідати за кермо п’яними, наражаючи на ризик себе та оточуючих.
Однак є й ті, хто начебто є тверезими, але через нещодавнє вживання спиртного мають запах перегару. Причому, іноді він зберігається дуже довго. Досвідчений лікар-нарколог розповів «SUV News», які напої «вивітрюються» найдовше і чому.
Фахівець пояснив, що перегаром є наслідок розпаду етилового спирту в організмі. Спершу він перетворюється на оцтовий альдегід, а потім на оцтову кислоту. Остання виводиться, зокрема, через легені, де певний час накопичується у великій кількості, що й спричиняє неприємний запах із ротової порожнини.
Його різкість і тривалість залежать від низки чинників, включно з міцністю напою, об’ємом спожитого спиртного, здібностями організму швидко перетворювати алкоголь, а також віком, масою тіла та іншими особливостями.
Лікар пояснив, що такі напої, як горілка або коньяк можуть виводитися з організму до доби. У випадку з пивом і вином, перегар може зберігатися не так довго, але його запах дуже чітко виражений. Навіть від одного келиха нефільтрованого пива може з’явитися стійкий аромат.
Також фахівець звернув увагу на вплив закуски на процес засвоєння і виведення з організму алкоголю. Багато водіїв рясно закушують перед вживанням спиртного, сподіваючись, що тим самим зменшують імовірність сильного сп’яніння. Насправді алкоголь нікуди не пропадає, а просто всмоктується повільніше. Причому, виводиться з організму при щільній закусці він також повільно. Тому перегар у такому разі зберігатиметься довше.
Підпишись на нас в Google НОВИНИ, та отримуй більше свіжих новин!